LEKTION

Klimatsmarta val

Syfte

Eleverna får lära sig om hur deras matval påverkar klimat och miljö samt hur de kan göra mer hållbara val i vardagen. De får även lära sig om kyckling som ett exempel på ett klimatsmart livsmedel.

Årskurs 4-6 

Ämnen: Biologi, Hem- och konsumentkunskap, Samhällskunskap, Svenska

Introduktion till läraren

I denna lektion får eleverna lära sig om vad klimatsmarta val innebär och hur vi kan minska vår påverkan på miljön genom de val vi gör, särskilt när det gäller mat. Kyckling används som ett exempel på ett livsmedel som har relativt låg klimatpåverkan, vilket gör det till ett bra alternativ för den som vill äta kött men samtidigt vara klimatsmart.

Faktatext

Allt vi gör påverkar miljön och klimatet, från hur vi transporterar oss till vilken mat vi äter. När vi väljer mat kan vi tänka på hur den påverkar klimatet. Några livsmedel kräver mycket energi och släpper ut stora mängder växthusgaser, medan andra har mindre påverkan.

Svensk kyckling är ett exempel på klimatsmart livsmedel. Uppfödningen av kyckling skapar relativt låga utsläpp av växthusgaser jämfört med andra typer av kött. Kycklingarna är dessutom effektiva på att omvandla mat till energi och växer snabbt med relativt lite mat, vilket ytterligare minskar klimatpåverkan. Den mat som kycklingarna äter odlas oftast i Sverige, vilket betyder att det inte behövs långa transporter. Detta minskar också påverkan på miljön.

Kycklinguppfödningen i Sverige är också en del av ett kretslopp där kycklingarnas gödsel används för att gödsla åkrar där nya grödor kan växa. Svenska kycklingbönder använder dessutom hållbara energikällor som biobränsle för att värma upp sina gårdar och kycklingstallar, vilket minskar behovet av fossila bränslen.

Genom att välja svensk kyckling kan vi minska vårt klimatavtryck och bidra till en mer hållbar planet.

 

3 enkla sätt att äta smart för miljön

  1. Gå eller cykla till affären – Att ta bilen till affären påverkar miljön mer än själva maten. Försök gå, cykla eller planera inköpen så att du inte behöver åka bil så ofta.
  2. Ät mer från växtriket – Fyll tallriken med frukt, grönsaker och annat från växterna. Det är ett av de bästa sätten att hjälpa både miljön och din hälsa!
  3. Släng mindre mat – Mycket mat hamnar i soporna helt i onödan. Planera vad du ska köpa, använd rester och håll koll på hur länge maten håller. Det sparar både pengar och hjälper miljön.

Elevuppgifter

  1. Läs faktatexten: Börja med att läsa faktatexten om klimatsmarta val och kyckling.
  2. Skapa en affisch: Gör en affisch som visar hur vi kan göra klimatsmarta matval. Inkludera information om varför kyckling är ett bra val och ge exempel på andra klimatsmarta livsmedel.
  3. Diskutera i grupper: Diskutera i mindre grupper vad ni kan göra i era egna liv för att äta mer klimatsmart. Skriv ner era idéer och dela med klassen.
  4. Skriv en reflektion: Skriv en kort reflektion där du berättar om ett matval du brukar göra och funderar på hur du kan göra det mer klimatsmart.

Fördjupning

  1. Planera en hållbar måltid: Skapa en meny för en klimatsmart måltid. Använd dig av svenska och närproducerade livsmedel och förklara hur du har gjort dina val. 
  2. Se en film om gårdens kretslopp: Utforska hur kycklinguppfödningen i Sverige fungerar som en del av ett kretslopp. Sammanställ och gör en enkel presentation där du förklarar hur detta kretslopp bidrar till att minska klimatpåverkan. Se Svensk kyckling – en del av gårdens kretslopp.

Koppling till kursplaner

Biologi

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter.

Hem- och konsumentkunskap

Planering och tillagning av måltider för olika situationer och sammanhang.

Miljö och livsstil i samband med konsumtion av varor och tjänster samt hur val och handlingar i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling. 

Samhällskunskap

Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Hur individer och samhällen påverkar och påverkas av beslut, med särskilt fokus på hållbar utveckling.

Svenska

Lässtrategier för att förstå och tolka faktatexter.

Skriva olika typer av texter, till exempel reflektioner och beskrivningar.