I den första lektionen fokuserar vi på tallriksmodellen som hjälper oss att skapa balanserade måltider. Genom att lära oss fördela vår mat på tallriken i rätt proportioner – med grönsaker, kolhydrater och proteiner – får vi i oss nödvändiga näringsämnen som är grunden i en hälsosam kost.
I den andra lektionen får vi lära oss om mat och klimat, där vi utforskar hur våra matval påverkar planeten. Vi kommer att undersöka miljöpåverkan av olika livsmedel, från produktion till avfallshantering, och diskutera hur vi kan göra mer hållbara val för att minska vårt ekologiska fotavtryck.
Den tredje lektionen handlar om Måltidens betydelse för kultur och integration. Här utforskar vi hur måltider och mattraditioner kan förena människor och skapa kulturell förståelse. Vi ser på hur gemensamma måltider kan fungera som en bro mellan olika kulturer och hur mat spelar en central roll i identitet och social gemenskap.
Vill dina elever besöka en kycklinggård
och se hur kycklingarna har det i bondens stall?
De här lektionerna är tänkta att inspirera och stödja dig som lärare i att integrera frågor om hållbara matval, kultur och integration i undervisningen. Syftet är att ge eleverna en förståelse för hur deras matval påverkar både hälsa och miljö, samt hur mat kan bidra till kulturell förståelse och integration. Materialet riktar sig främst till elever i årskurs 4-6 och kan anpassas till flera olika ämnen som biologi, samhällskunskap, hem- och konsumentkunskap, samt svenska.
På webbplatsen hittar du texter, recept och filmer som handlar om kyckling och kalkon. Med materialet får eleverna lära sig om hälsosamma matvanor, matlagning och miljömedvetenhet på ett engagerande sätt. På elevsidan kan eleverna själva klicka sig fram genom innehållet. Med filmerna får eleverna utforska kycklingens roll i vår kost och miljö. I quizet får de testa vad de vet om kycklingar och på faktasidorna kan de lära sig ännu mer. Recepten är skapade för att vara både lätta att följa och pedagogiska, vilket gör det enkelt att använda i praktiken.
Lektionerna ger eleverna en konkret koppling mellan mat och centrala hållbarhetsfrågor, som är starkt förankrade i skolans värdegrund och kursplaner. Med lektionerna som utgångspunkt kan ni beröra viktiga samhällsfrågor som klimatpåverkan, hälsa, och kulturell integration. Mat har en förmåga att skapa dialog och engagemang.
Genom att arbeta med lektionerna får eleverna möjlighet att utveckla färdigheter som bidrar till ett hållbart samhälle och ökar deras medvetenhet om egna val. I linje med skolans uppdrag att fostra ansvarsfulla samhällsmedborgare, främjar detta material elevernas förmåga att fatta informerade beslut om sin kost och livsstil. Samtidigt skapas en förståelse för hur mat kan vara en bro mellan olika kulturer och bidra till integration.
Lektionerna bygger på en interaktiv undervisningsmetod som engagerar eleverna genom dialog, reflektion och praktiska övningar. Varje lektion avslutas med diskussionsuppgifter och kreativa uppgifter där eleverna får reflektera och skapa egna affischer, eller menyförslag som knyter samman vad de har lärt sig. Det är ett arbetssätt som utvecklar elevernas förmåga att uttrycka sig och reflektera över sina egna val i relation till hälsa, miljö och samhälle.
Materialet är anpassat för att användas i undervisningen och möter flera delar ur skolans läroplan och kursplaner:
Utbildningen ska därigenom främja alla elevers hälsa och välbefinnande samt stärka deras förutsättningar att göra medvetna och självständiga val.
Genom ett miljöperspektiv får elever möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.
Eleverna ska
Har du frågor eller vill veta mer om Svensk Fågel är du varmt välkommen att kontakta oss via e- post, telefon, brev eller via sociala medier.