Recept: Vasaskolan, för 10 personer
5 vitlöksklyftor
3 msk riven ingefära
1⁄2 dl sambal olek
1⁄2 dl flytande honung
1 1⁄2 dl japansk soja
1⁄2 dl rapsolja
1 msk malen svartpeppar 1 tsk salt
Blanda alltsammans, låt stå så att smakerna sätter sig.
1,2 kg Färsk Svensk Kyckling, kycklinglårfilé eller kycklingfilé
Färsk Vitkål
Färska morötter
Färsk Grön paprika
Färsk Gul lök
Färsk Purjolök
Färsk strimlad salladslök att toppa woken med vid servering
Gör så här:
Strimla kycklingen i ca 1,2 cm tjocka bitar Strimla / skiva alla färska grönsaker
Strimla eller skär färsk vitkål lite (grovt) Ca 3 cm Riv morot
Strimla grön paprika
Strimla purjolök i ca 1⁄2 cm skivor Skiva gul lök i ca 1⁄2 cm tjocka skivor
Häll upp kycklingen på bläck
Häll över marinaden över kycklingen
Stek kycklingen i ugnen på ca 180 c i ca 15 minuter, rör om, kör sedan kycklingen i 5 minuter till och se om kyckling har fått fin färg och är klar.
Häll upp alla grönsaker på bäck och slå på lite olja samt lite salt och stek samtidigt i ugnen som kycklingen. 180 c i ca 15 minuter rör om.
Slå sedan på grönsakerna över kycklingen och blada om. Toppa med strimlad salladslök och servera kycklingwoken med nudlar och ris vid sidan av.
Marinaden är väldigt god att toppa sin wok med, samt lite het sweet chili (brukar gå hem hos barnen) eller en smakrik Sriacha sås.
Vi brukar även göra en Shriackamajonäs att toppa woken med
För lite extra crunch är det gott med rostade solroskärnor att även toppa sin wok med.
Det här kycklingwok-receptet kommer från Årets Pep-skola 2022 som ligger i Djursholm och heter Vasaskolan. Utmärkelsen visar att skolan på bästa sätt ser till att fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor ingår i alla elevers skoldag.
– Det är jättekul att vi nu är i topp efter att vi legat bland de tio bästa under flera år. Skolans fantastiska personal med vår Pep-general och vår kökschef i spetsen, har gjort och gör varje dag ett fantastiskt jobb, säger rektor Mikael Valdorson.
– Vilken ära att få erbjudande om att skriva ned ett recept till er som vi gör på svensk kyckling. Våra barn älskar kyckling och helst med asiatiska smaker. Det som gör denna wok så god är såklart på grund utav fina val av råvaror, men hemligheten bakom detta recept skulle jag ändå vilja säga att det beror på den smakrika marinaden som jag häller över den färska kycklingen, säger Caroline Larsson, Kökschef.
På bilden:
Jennifer Moudi Granberg, Pedagog, Caroline Larsson, Kökschef på Restaurang Guldtuppen, Mikael Valdorson Rektor Vasaskolan
Har du frågor eller vill veta mer om Svensk Fågel är du varmt välkommen att kontakta oss via e- post, telefon, brev eller via sociala medier.